Ochtend in de koffiekamer

De collega’s genieten van een paar minuten rust voor de schooldag begint.
Wilhelmien, Gerda en Hans van IT zitten al aan de koffie.

W: ‘Ik heb er vandaag zo.geen.zin. in!’
G: ‘Ik wel! Ik heb in het weekend een hele leuke rekenles bedacht over inhoudsmaten, liters en milliliters en zo. Ben de hele zondag bezig geweest om potjes en flesjes te verzamelen! Zag het op Pinterest!’
W: ‘Ik werk niet in het weekend. Dat gaat er bij jou ook nog wel af.’
H: ‘Heeft iemand PSV-Ajax gezien gisteren? Niet?’

Ijsbrand en Joke komen binnen.
Ijsbrand ploft op een stoel. Joke trekt een zakje kamillethee uit haar tas, kijkt in de waterkoker en besluit toch maar een kop koffie te nemen.
Met de kalkaanslag uit de waterkoker kun je een muur witten.

J: ‘Ik mag vandaag alleen fruit en zwarte koffie of thee. Ik ben al zes ons kwijt en heb helemaal geen honger.’
Ijsbrand trekt demonstratief vier boterhammen met kaas en een stuk koude pizza uit zijn tas en begint aan zijn ontbijt.
G: ‘Ik had laatst courgetti. Dat is spaghetti, maar dan van courgette. Je proeft echt het verschil niet.’
W: ‘Of bloemkoolrijst. Dat is ook net echte rijst.’
IJ: ‘Jongens wat heb ik een kater.
Die kinderen mogen mooi het eerste halfuur zelfstandig werken. Heeft iemand paracetamol?’

G: ‘In de EHBOdoos. Neem er voor mij ook een paar mee want ik barst van de buikpijn. Ik ben weer eens ongesteld. Niet normaal. Vanmorgen al een half pak maandverband opgemaakt en mijn bed moeten verschonen.’
Ijsbrand bonkt met zijn hoofd op tafel. Hans ziet eruit of hij moet overgeven.
W: ‘Menstruatie! Daar heb ik ook altijd zoveel last van. Ik zit ook tegen de overgang aan dus dat werkt ook niet mee. Opvliegers, nachtzweet, stemmingswisselingen, de hele kermis. Ik zeg nog tegen mijn man, ik zeg, het is een ellende. Ach, we bikkelen er maar doorheen. Als hij een beetje verkouden is ligt hij dagenlang te jammeren op de bank. Ik klaag niet. Daar heb je niks aan, aan klagen. Pffffff ik kan het niet vandaag hoor. Wil iemand mijn groep niet overnemen? Haha. ‘
J: ‘Heeft er iemand tampons bij zich?’

G: ‘Kak! BlessingVirginYa’h is vandaag jarig en ik ben vergeten de feestkroon te maken!’
Gerda rent de koffiekamer uit.
IJ: ‘Brrr, verjaardagen in de ochtend. Afschaffen. Een half uur leuk doen met je slaperige kop en daarna zijn die kinderen de rest van de dag niet meer te houden.’
W: ‘Ik ga maar eens naar de klas. Er komt straks een nieuwe kleuter.’
H: ‘Wie is het?’
W: ‘Lavette.
Het nichtje van Plumeau.’