Thematisch onderwijs: het Coronavirus

Van: Annette-en-Plumeau@homeline.nl
Aan: Gerda@deblijekralenplank.com
Onderwerp: coronavirus

Beste Gerda,

Lekker aan het staken? Lijkt me heerlijk, zo’n extra vrije dag. Geniet!
Ik hoop alleen dat het niet vaker gaat gebeuren, want Plumeau is helemaal van slag door deze onregelmatige schooltijden.
Kun je me de woordjes doormailen die volgende week voor het dictee gepland staan? Dan kan ik ze vast met Plu oefenen en weet ze wat er van haar verwacht wordt. Dat geeft rust: erg belangrijk voor hoogsensitieve kinderen. Zeker nu er een internationale noodsituatie is vanwege het Coronavirus.

Het lijkt me van belang dat er op school aandacht is voor dit almaar om zich heen grijpende virus.
Omdat jullie werkdruk al hoog is – dat hoor ik tenminste elke dag op het nieuws en als ik jouw kapsel en kleding in ogenschouw neem, blijkt dat je zichtbaar andere prioriteiten hebt dan ‘s ochtends een rondje draaien voor de spiegel – heb ik enkele bruikbare ideeën voor je op een rijtje gezet.
Je hoeft het alleen nog te organiseren en uit te voeren en omdat je vandaag toch geen leerlingen hoeft les te geven kun je daar gemakkelijk een paar uur voor gaan zitten. Hoe fijn is dat!

 1. Richt een themahoek in.
  Denk bijvoorbeeld aan een quarantainehoek waarin kinderen worden afgezonderd van de groep en geen contact met de anderen mogen hebben. Dit lijkt me sowieso handig met sommige leerlingen. Ik begrijp niet dat BlessingVirginYa’h nog geen verwijzing naar het speciaal onderwijs heeft. Zal ik eens met haar ouders gaan praten?
 2. Doe een rollenspel.
  Eén kind is de dokter, een ander de patiënt die klachten heeft over keelpijn en kortademigheid. De dokter is natuurlijk alert en verwijst de patiënt naar de quarantainehoek.
 3. Maak mondkapjes tijdens de knutselles.
  Ik vond hier een duidelijk stappenplan, even doorscrollen naar beneden. Ik heb nog wel een oud laken en een stofschaar voor je.
 4. Een les over handen wassen
  Leer de kinderen hoe ze hun handen moeten wassen met water en zeep. Mijn Plu doet dat altijd keurig, maar ik weet dat de rest het niet zo nauw neemt met de persoonlijke hygiëne. Nu ik er aan denk: is het niet een veel beter idee dat jij hun billen de komende maanden afveegt?
  Dan blijven alle kinderhanden schoon en kunnen ze elkaar niet besmetten. Jij weet vast wel hoe je op de juiste manier je eigen handen wast.
  Anders vind je op deze website een fijne uitleg met duidelijke plaatjes.
 5. Pas de teksten van Veilig Leren Lezen aan
  Ik heb alvast een voorbeeld voor je gemaakt. Zo leren de kinderen wat de gevolgen kunnen zijn van dit virus. Thematisch onderwijs is zó waardevol.

  rik is ziek
  hij hoest
  hoest hoest
  zijn keel doet pijn
  rik huilt

  de dokter zegt
  rik moet naar binnen
  hij mag niet naar sam
  niet naar mees
  mama moet een kapje voor

  rik is weer beter
  hij mag naar sam
  sam zegt
  wie is rik
  rik zegt
  ik ik
  sam zegt
  ik ken geen rik
  rik huilt
  sam speelt met mees

Veel plezier met deze leuke tips! Als ik nog meer voor je kan doen: laat het me weten.

Met vriendelijke groeten,
Annette de la Poussière