Meester Ijsbrand op verplichte cursus ‘Van Vuilbek naar Oudergesprek, hoe houd ik de relatie met ouders gezond’

De directie van De Blije Kralenplank vindt het essentieel dat het personeel met regelmaat aan bijscholing deelneemt. Er wordt op individueel niveau bekeken welke scholingswens er ligt. in dit geval heeft de directie de scholingswens voor Meester Ijsbrand (‘een fijn cursusje bier brouwen’) naast zich neergelegd en hem in plaats daarvan ingeschreven voor de training ‘Van Vuilbek naar Oudergesprek, hoe houd ik de relatie met ouders gezond’. Gesprekstrainer Maurits is verantwoordelijk voor de intake:

‘Welkom, Ijsbrand. Mag ik Ijsbrand zeggen?’
‘MEESTER Ijsbrand, snotneus. We hebben vroeger niet met elkaar geknikkerd. Een beetje respect graag, anders bel ik je ouders om ze eens te vertellen hoe jij je hier gedraagt.’
‘Hm. Goed. Meester Ijsbrand. Weet u waarom u hier bent?’
‘Ik ben niet helemaal achterlijk. Natuurlijk. Omdat de ouders van mijn groep lopen te klagen bij de directeur. Ze vinden me bot. Eikels. Die kinderen hebben het niet van een vreemde. Te dom om te poepen.’
‘U heeft er geen last van dat de relatie met deze ouders is verstoord?’
‘Zeg Pipo, als ik daar last van had dan deed ik er wel wat aan hè. De directeur heeft er last van, anders zat ik hier niet. Ik zit hier gewoon zijn problemen op te lossen. Heb je een biertje voor me? Ik ga kapot van de dorst.’
‘Ijsbrand…’
‘Mééster Ijsbrand.’
‘Meester Ijsbrand, het is tien uur in de ochtend. Beetje vroeg voor bier misschien?’
‘Ergens op de wereld is het nu halfzes ‘s avonds. Tijd is een relatief begrip. Leffe Tripel graag. In een schoon glas.’
‘Ik merk dat we hier nog een hoop werk hebben.’
‘Praat me niet van werk. Lesroosters, rapporten, dagboekverslagen (wie heeft dat woord verdomme verzonnen), groepsplannen voor elke scheet die je laat, functioneringsgesprekkendoelstellingengesprekkenbeoordelingsgesprekkenoudergesprekkenkindgesprekkenoverdrachtsgesprekkenadviesgesprekken, alsof ik gloeiendegloeiendegodver niet wat beters te doen heb.’
‘Zoals?’
‘Bier drinken en intussen proberen om die koters enige mate van intelligentie bij te brengen. Onbegonnen werk als je het mij vraagt. Een van die kinderen heet
Felicity Harmony DeLuxe. Verspilde moeite.’

Meester Ijsbrand is na afloop door Maurits uitgenodigd voor een aantal vervolggesprekken.