Meester Aalderik gaat totaal op in lastige rekensom; Benedict (11): ‘Een genie kun je beter niet storen’

Zorgwekkende ontwikkelingen in de klas van Meester Aalderik. Tijdens de rekenles ging Aalderik dermate op in de lesstof dat hij zijn omgeving geheel vergat.

Benedict (11): ‘Toen de meester de som na tien minuten nog niet had opgelost, vroeg ik of hij wellicht hulp nodig had. Hij reageerde nauwelijks en bleef maar op het bord schrijven. Wat een toewijding heeft die man. Ontroerend gewoon. We hebben hem zijn gang maar laten gaan, een genie kun je beter niet storen bij het werk.’

Anakyn (12) vult aan: ‘Uiteindelijk ging de bel voor de grote pauze en aangezien ik best honger had gekregen, vroeg ik meester Aalderik of hij er bezwaar tegen had als ik mijn zuurdesempje met humus tevoorschijn haalde. Die had mijn moeder speciaal voor me gemaakt, weet u. Dat is dan toch zonde om te laten liggen. Duurt heel lang om zo’n brood te bakken.’

Gisele (11) is nog steeds onder de indruk van het gebeuren. ‘Meester Aalderik had me aan het begin van de dag al straf gegeven en me gezegd na te blijven na schooltijd. Om halfdrie vertrok de hele klas naar huis en ik bleef daar zitten. De meester bleef maar doorgaan met zijn rekensom, zelfs nadat Benedict hem het antwoord al drie keer had toegeroepen. Om vier uur heb ik maar naar mijn vader ge-appt of hij me wilde komen halen.’

Collega Govert spreekt zijn bezorgdheid uit over de situatie. ‘Ik liep na schooltijd bij hem binnen en Aalderik stond met een verwilderde blik in zijn ogen naar het schoolbord te staren. Hij bleef maar getallen herhalen, opschrijven en wegvegen. 
Ik probeerde hem nog mee naar de koffiekamer te krijgen, maar toen ik hem bij zijn schouder pakte reageerde hij zeer gepikeerd. Dat ik ‘hem niet de hele les moest blijven storen en dat ik me moest gaan melden bij de directeur’.
Dat heb ik dan maar gedaan.

Hij is tenslotte niet alleen mijn collega, maar ook mijn onderwijskundig teamleider. Je kunt toch niet zomaar tegen je leidinggevende in gaan. Dat krijg je altijd terug op je bord bij je functioneringsgesprek.’