Plumeau heeft last van het fruitmoment

Van: Annette-en-Plumeau@homeline.nl
Aan: Wilhelmien@deblijekralenplank.com
Onderwerp: ADHD en Mango-maandag

Beste juf Wilhelmien,

zoals ik al eerder met je besproken heb is mijn dochter Plumeau hoogsensitief en dus zeer gevoelig voor prikkels van buitenaf. Hierdoor slaapt ze slecht, waardoor haar prikkelverwerking overdag verder onder druk komt te staan.

Tot mijn grote verbazing verneem ik nu van andere ouders dat er een leerling met ADHD in de groep is geplaatst.
Vanuit pedagogisch oogpunt lijkt dit me een zeer onverantwoorde keuze: Plumeau heeft rust nodig en dat krijgt ze op deze manier niet.
Ik ga hierover dan ook graag met je in gesprek. Aangezien de betreffende leerling pas is gestart is het misschien nog mogelijk om hem naar een andere groep te verhuizen.

Daarnaast vertelt mijn dochter dat ze het erg druk vindt in de klas. Twintig kinderen (de ADHD-er voor het gemak alvast niet meegerekend) is ook wel behoorlijk veel.
Een van de grootste struikelblokken is verder naar mijn idee het fruitmoment. Al die verschillende kleuren, geuren en texturen brengen haar zintuigen in de war. Daardoor brengt Plu haar biologisch geteelde framboosjes vaak mee naar huis in plaats van ze op te eten.

Wellicht is het dan ook een goed idee om het mee te geven fruit met de ouders van haar tafelgroepje af te stemmen. Op maandag bijvoorbeeld mango, op dinsdag druiven, woensdag watermeloen, donderdag dadels en vrijdag biologisch geteelde framboosjes.
Zo weet Plumeau waar ze aan toe is en kan ik haar in de ochtend vast aan het stuk fruit in kwestie laten wennen.
Het zou nog beter zijn om dit groepsbreed aan te pakken zodat de andere kinderen leren hoe ze met Plu’s prikkelgevoeligheid om moeten gaan. Ik kan me indenken dat het bijvoorbeeld een leuke optie is om een icoontje van het fruit op de kalender te plakken en het ‘fruit van de dag’ tijdens de ochtendkring te bespreken. Dan hebben alle leerlingen er profijt van en is Plumeau geen uitzondering binnen de groep.
Ik stel me bij deze beschikbaar om geschikte plaatjes te zoeken, dan kun je er maandag al mee aan de slag. Mango-maandag, klinkt dat niet vrolijk?

Met vriendelijke groeten,

Annette de la Poussière

PS: de frambozen waren op, dus ik heb voor deze keer papaja in Plu’s fruittrommeltje gedaan. Ik heb er vanmorgen niet aan gedacht om dit met haar te bespreken.
Ze heeft nog nooit papaja gegeten, maar het komt vast in orde.